Μπορεί υπολογιστής να κερδίσει άνθρωπο στο πόκερ;

Μπορεί υπολογιστής να κερδίσει άνθρωπο στο πόκερ;

poker-robot.jpg

Παίκτες πόκερ αναμετριούνται με τον τέλειο υπολογιστή

Η τεχνολογία προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως σε λίγο καιρό θα έχει εφευρεθεί το τέλειο ρομπότ που θα μπορεί να κερδίζει συστηματικά στο πόκερ τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου.

Μια πρώτη προσπάθεια έγινε πέρυσι με τον “Claudico”. Οι επιστήμονες πίστεψαν τότε πως το πρόγραμμα Claudico είχε «λύσει» το heads up στο πόκερ ωστόσο δεν άργησαν να διαψευστούν.

Τέσσερεις επαγγελματίες παίκτες πόκερ έπαιξαν πόκερ επί 13 ημέρες με τον Claudico και τελικά κατάφεραν να τον βγάλουν εκτός μάχης.

Οι pros έπαιξαν 80.000 παρτίδες heads up ο καθένας με τον Claudico και κέρδισαν όλοι μαζί $732.713 σε εικονικά χρήματα.

Η αναμέτρηση κράτησε 13 ημέρες και το πρόγραμμα Claudico είχε το προβάδισμα τις τρεις πρώτες ενώ τις υπόλοιπες 10 ο άνθρωπος κυριάρχησε της μηχανής.

Οι επιστήμονες δεν τα παράτησαν και προσπάθησαν να εντοπίσουν το πρόβλημα που υπήρχε σε συγκεκριμένους αλγόριθμους και να δημιουργήσουν μια βελτιωμένη έκδοση.

Σειρά είχε ένα bot από την Computer Scientists στο Carnegie Mellon University με την ονομασία “Baby Tartanian 8” το οποίο όμως δεν δοκιμάστηκε ποτέ.

Τώρα ο νέος τεχνητός αντίπαλος στο πόκερ ονομάζεται “Libratus” και στις 11 Ιανουαρίου δίνει ραντεβού με τους παίκτες στο Rivers Casino του Pittsburg για έναν μαραθώνιο μονομαχιών πόκερ που θα διαρκέσει 20 ημέρες.

Σε αυτό το διάστημα θα παιχτούν πάνω από 120.000 παρτίδες και 4 επαγγελματίες παίκτες θα αναμετρηθούν με τον υπολογιστή.

Επί 20 ημέρες οι επαγγελματίες θα παίζουν καθημερινά 8 ώρες με αντίπαλο τον υπολογιστή και μένει να δούμε αν ο “Libratus” πάρει την εκδίκηση του “Claudico” ή αν το ανθρώπινο είδος θα κάνει το 2-0.

"Φωτιά" στο Καμπ Νόου

"Φωτιά" στο Καμπ Νόου

Αντρο το Ολντ Τράφορντ

Αντρο το Ολντ Τράφορντ